top of page
תמונת הסופר/תמאור רומנו, עו"ד

פינוי שוכר בישראל: המדריך השלם

אם מצאתם את עצמכם במצב שבו השוכר שלכם מסרב לפנות את הדירה, אין ספק שהמעמד הזה יכול להיות מתסכל ומורכב. אתם לא לבד. בעלי דירות רבים נתקלים בקשיים בפינוי שוכרים המפרים את תנאי השכירות, ומחפשים פתרונות חוקיים ומעשיים.

במאמר זה נסביר על ההליך המשפטי לפינוי דייר מהדירה, ונסייע לכם להבין את האפשרויות העומדות בפניכם. המידע המפורט כאן יתמקד בהליך המהיר לפינוי שוכר (תביעה לפינוי מושכר) - הליך שיכול להסתיים תוך 60 ימים בלבד, וייתן לכם את הכלים להתמודד עם המצב בצורה חוקית, יעילה ובעיקר מהירה.

כאשר בעל דירה נתקל בשוכר המסרב לפנות את הדירה, עומדת בפניו האפשרות לפנות להליך מהיר המיועד לפינוי השוכר מהדירה. הליך זה מתמקד אך ורק בפינוי השוכר, ולא מאפשר לשוכר להגיש תביעה שכנגד או הודעה לצד שלישי כלשהו. עם זאת, הליך זה לא מספק מענה לחובות נוספים או דרישות אחרות כמו תשלום חשבונות או נזקים, ובעניינים אלה יש לטפל במסגרת הליך נפרד. כאמור, הליך מהיר זה נועד להקל על בעלי הדירות ולספק פתרון מיידי לפינוי השוכר מהדירה בלבד.

אין ספק שגם הליך פינוי דייר יכול להיות מורכב, מעיק ומלא באתגרים, אך אל דאגה - אנחנו כאן כדי לעזור. ההליך המהיר לפינוי מושכר הוא הדרך היעילה והמהירה ביותר להתמודד עם דייר בעייתי, ובמאמר זה נסקור את כל שלבי ההליך בצורה מפורטת וברורה. עם סיום הקריאה, תדעו בדיוק מהן האפשרויות המשפטיות שלכם וכיצד לפעול כדי להבטיח את פינוי הדייר בצורה חוקית ומהירה.



פינוי שוכר בישראל: המדריך השלם | מאור רומנו, משרד עורכי דין; עורך דין נדל"ן
פינוי שוכר בישראל: המדריך השלם | מאור רומנו, משרד עורכי דין


ההליך המהיר לפינוי שוכר מדירה

ההליך המהיר לפינוי שוכר מדירה (פינוי מושכר) קבוע בפרק י"ב לתקנות סדר הדין האזרחי שעניינו "דיון מהיר". הליך זה נמשך פרק זמן קצר יחסית, ויכול להסתיים אפילו תוך 60 ימים ממועד הגשת התביעה (בניגוד לתביעה רגילה שיכולה להתברר במשך שנים).

בית המשפט העליון היטיב להסביר את חשיבותו של ההליך ואת היחס הראוי של בית המשפט במצב דברים זה במסגרת רע"א 5646/13 יוסף שלום נ' מדינת ישראל - היועץ המשפטי (נבו 25.8.2013)‏, בקובעו כי "אין להשלים עם מצב של תפיסת חזקה במושכר, גם אם מדובר בדירת מגורים, תפיסת חזקה שלכאורה אינה כדין, תוך גרימת נזקים ממשיים למשכיר, בחסות משיכת זמן בטיעונים משפטיים פרוצדוראליים, שאין מאחוריהם טענות הגנה של ממש לגופו של עניין. לשם התמודדות יעילה עם מצבים קשים אלה, נוסף בשנת תשס"ט לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 פרק ט"ז4 (תקנות 215ז - 215יג) שכותרתו "תביעה לפינוי מושכר". סדרי הדין שנקבעו לעניין זה כוללים לוחות זמנים "הדוקים" ומטילים חובות שונים על בעלי דין, שהמבקש לא עמד בהם, ומכאן החלטתו של בית משפט השלום. התקנות האמורות מבטאות בצורה ברורה את המגמה שלא לאפשר לשוכרים להביא למשיכת הליכי פינוי, ויש להביא מגמה זו לידי ביטוי גם במקרה דנא."


תביעה לפינוי מושכר בהליך דיון מהיר

במסגרת תביעה לפינוי מושכר בהליך דיון מהיר, ניתן לתבוע אך ורק את הסעד של פינוי השוכר מהדירה (פינוי המושכר) ולא ניתן לתבוע במסגרתה סעדים נוספים (כגון עניינים כספיים, חובות ונזקים). עם זאת, ניתן לתבוע סעדים אלה ואחרים במסגרת תביעה נפרדת (ללא צורך במתן רשות מבית המשפט), אך תוך מתן הודעה לבית המשפט בדבר הגשת התביעה הנפרדת.

בניגוד להליכים אחרים, בהליך של פינוי מושכר, השוכר (הנתבע) לא רשאי להגיש תביעה שכנגד (כלומר תביעה נגד בעל הדירה עצמו במסגרת אותו הליך) וגם אינו רשאי להגיש הודעה לצד שלישי (הליך שמאפשר לנתבע "לגלגל" את האחריות אל אדם אחר). בנוסף, בהליך של פינוי מושכר לא תתקיים ישיבת קדם-משפט (דיון מוקדם שתכליתו להתוות את דרכי הדיון במטרה לייעל, לפשט ולזרז את ההליך).

מבחינת מועדים, בתביעה לפינוי מושכר על השוכר (הנתבע) להגיש כתב הגנה תוך תקופה של 30 ימים בלבד מיום המצאת כתב התביעה. בנוסף, ובהתאם לתקנות סדר הדין האזרחי, על בית המשפט לקבוע מועד לדיון בתביעה לפינוי מושכר בתוך תקופה של 30 ימים בלבד מיום הגשת כתב ההגנה.


לשם הנוחות, להלן נוסח תקנה 81 לתקנות סדר הדין האזרחי:

(א)    תביעה לפינוי מושכר לפי פרק זה לא תכיל סעדים נוספים והתובע רשאי לתבוע בהליך נפרד, בלא צורך בקבלת רשות מבית המשפט, סעדים נוספים בשל אותה עילה; אם הוגשה תביעה נוספת, יודיע על כך התובע לבית המשפט ויידרש לציין אם מתקיימים בתביעה התנאים הנדרשים לצורך קיום דיון בה במסלול של דיון מהיר.

(ב)    כתב הגנה בתביעה לפינוי מושכר יוגש בתוך שלושים ימים ממועד המצאת כתב התביעה.

(ג)      נתבע בתביעה לפינוי מושכר אינו רשאי להגיש תביעה שכנגד או הודעה לצד שלישי.

(ד)    בתביעה לפינוי מושכר לא תתקיים ישיבת קדם-משפט וההוראות לעניין ישיבה כאמור לא יחולו על הליך מסוג זה.

(ה)    בית המשפט יורה על מועד לדיון בתביעה לפינוי מושכר שלא יהיה מאוחר משלושים ימים ממועד הגשת כתב ההגנה האחרון.

 

הגשת תביעה לפינוי מושכר בדיון מהיר

יש להגיש כתב תביעה לבית משפט השלום במחוז שבו נמצאת הדירה.

כותרת כתב התביעה תהיה "תביעה לפינוי מושכר" וסוג התיק יהיה תפ"מ.

בכתב התביעה יש לפרט את העובדות ואת טיעוני התביעה.

הסעד הנתבע הוא פינוי המושכר בלבד.

בעת הגשת התביעה על התובע לשלם אגרת בית משפט בסך של 729 ₪ (אם יזכה בתביעה יוכל לבקש מבית המשפט שיחייב את השוכר לשלם לו את סכום האגרה).



עורך דין לפינוי שוכר, עזרה משפטית לפינוי דיירים, תביעות פינוי מושכר, עורך דין נדל"ן, פינוי מושכר במהירות.

מה לצרף לכתב התביעה בהליך פינוי מושכר?

יש לצרף לכתב התביעה:

  • העתק של מסמך מהותי וכל כתב אחר המשמש ביסוד הנטען בכתב הטענות (למשל, נסח טאבו וחוזה שכירות).

  • תצהיר של התובע לשם אימות העובדות שבכתב התביעה (יש נוסח תצהיר בתקנות שבו יש להשתמש).

  • חוות דעת מומחה, ככל שיש צורך להוכיח עניין שבמומחיות.

  • אסמכתאות משפטיות, אם ישנן.

  • רשימה של המסמכים הנוגעים לעניין הנדון, המצויים או שהיו מצויים ברשותו או בשליטתו של התובע ושאותרו על ידו לאחר חקירה ודרישה. אם המסמך מצוי ברשות התובע, יש לצרף העתק של המסמך לכתב התביעה; אם המסמך לא מצוי ברשות התובע, יש לפרט את הנסיבות הקשורות לכך.

 

שלבי הליך לפינוי מושכר והדיון בבית המשפט בתובענה לפינוי מושכר

  1. התייעצות עם עורך דין מומחה: לפני כל פעולה, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתביעות לפינוי מושכר. פנייה לעורך דין מקצועי ומומחה יכולה להבטיח שההליך יתנהל בצורה המהירה והיעילה ביותר. עורך דין ידריך אתכם בכל שלבי ההליך, מהגשת התביעה ועד לפינוי השוכר בפועל, וידאג להגן על זכויותיכם.


אם אתם זקוקים לעזרה בפינוי שוכר מדירה או כל נושא משפטי אחר בתחום הנדל"ן, אני מזמין אתכם ליצור איתי קשר בטלפון, בוואטסאפ או בדוא"ל. אין לי ספק שביחד נוכל למצוא את הפתרון המשפטי הטוב ביותר עבורכם. 


  1. הגשת תביעה בדיון מהיר לפינוי מושכר: התובע יגיש לבית משפט השלום במחוז השיפוט הרלבנטי את כתב התביעה (שהוא כולל את כל המסמכים שצריך לצרף לכתב התביעה בהליך לפינוי מושכר). לאחר הגשת כתב התביעה, יינתן אישור פתיחת תיק ובו יצוין פרטי ההליך.

  2. המצאת כתב תביעה לפינוי מושכר לנתבע/ים: על התובע או בא-כוחו, לדאוג להמצאת כתב התביעה לידי הנתבע/ים.

  3. הגשת כתב הגנה בתביעה לפינוי מושכר: על הנתבע להגיש כתב הגנה תוך 30 ימים מהמועד שבו הומצא לו כתב התביעה. בכתב ההגנה יפרט הנתבע את טיעוניו ויצרף אליו:

    • העתק של מסמך מהותי וכל כתב אחר המשמש ביסוד הנטען בכתב הטענות.

    • תצהיר של הנתבע לשם אימות העובדות שבכתב ההגנה (יש נוסח תצהיר בתקנות שבו יש להשתמש).

    • חוות דעת מומחה, ככל שיש צורך להוכיח ענין שבמומחיות.

    • אסמכתאות משפטיות, אם ישנן.

    • רשימה של המסמכים הנוגעים לעניין הנדון, המצויים או שהיו מצויים ברשותו או בשליטתו של הנתבע ושאותרו על ידו לאחר חקירה ודרישה. אם המסמך מצוי ברשות הנתבע, יש לצרף העתק של המסמך לכתב ההגנה; אם המסמך לא מצוי ברשות הנתבע, יש לפרט את הנסיבות הקשורות לכך.

  4. מועד לדיון: בית המשפט יקבע מועד לדיון בתביעה שלא יהיה מאוחר מ-30 ימים מהמועד האחרון להגשת כתב ההגנה האחרון בתיק (גם אם בפועל הגיש הנתבע את כתב ההגנה באיחור או לא הגיש כתב הגנה כלל (אם כי לעיתים יהיה על התובע להסב את תשומת ליבו של בית המשפט לכך)).

  5. הגשת אסמכתאות וטיעונים: בעל הדירה והשוכר רשאים להגיש לבית המשפט, עד 14 ימים לפני המועד שנקבע לדיון, רשימת אסמכתאות משפטיות ואת עיקרי טיעוניהם בכתב. היקף רשימת האסמכתאות ועיקרי הטיעונים מוגבלים ל-5 עמודים.

  6. דיון בבית המשפט: הדיון בבית המשפט יסתיים בתוך יום אחד, אך בית המשפט רשאי לקבוע ימי דיונים נוספים, ככל הניתן ברציפות (ולא יותר מהפרש של 14 ימי בין דיון לדיון), עד גמר חקירת העדים. במועד שנקבע לדיון יתייצבו כל העדים שהגישו תצהירים, אלא אם כן הורה בית המשפט אחרת. עד אשר לא הוגש תצהיר עדות ראשית שלו, לא יוכל להעיד אלא ברשות בית המשפט ומטעמים מיוחדים.

    לאחר שמיעת העדים וחקירותיהם על ידי הצד השני, כל אחד מהצדדים (בעל הדירה והשוכר) יוכלו לסכם את טיעוניהם בעל-פה.

  7. פסק דין בתביעה לפינוי מושכר: עם תום הדיון בבית המשפט, ולכל המאוחר בתוך 14 ימים, ייתן בית המשפט פסק דין. פסק הדין יהיה מנומק באופן תמציתי, אלא אם סבר בית המשפט כי יש צורך בהנמקה מפורטת משום שיש בפסק הדין חידוש או חשיבות מיוחדת לציבור או מטעמים מיוחדים אחרים.

  8. ביצוע פסק הדין ופינוי הדייר בפועל: אם השוכר אינו מכבד את פסק הדין ולא מפנה את הדירה, על בעל הדירה לפנות אל רשות האכיפה והגבייה (לשכות ההוצאה לפועל) לצורך ביצוע פסק הדין.

חשוב לציין, כי אם בפסק הדין נקבע מועד לפינוי, לא ניתן לפנות אל ההוצאה לפועל לפני מועד זה. אם לא נקבע מועד לפינוי, ניתן לפנות אל ההוצאה לפועל רק לאחר שחלפו 15 יום ממועד מתן פסק הדין (במקרה שהשוכר היה נוכח בבית המשפט בעת מתן פסק הדין) או לאחר 15 יום מהמועד שבו הומצא פסק הדין לידי השוכר (אם לא היה נוכח בבית המשפט במועד מתן פסק הדין).


בעיות עם שוכר, עורך דין מומחה לפינוי דיירים, ייעוץ משפטי לפינוי מושכר.


מה אסור לבעל הדירה לעשות?

חשוב לזכור: אסור לבעל הדירה לקחת את החוק לידיים ולפנות את הדייר בעצמו. הדרך היחידה לפינוי הדייר היא באמצעות בית המשפט ורשות האכיפה והגבייה. אסור לבעל הדירה להחליף מנעולים, לפנות בכוח את השוכר או למנוע בכוח את כניסתו לדירה. פעולות אלה עלולות להוביל לסנקציות אזרחיות ופליליות נגדכם.


עלויות הליך לפינוי מושכר

כאמור, בעת הגשת תביעה לפינוי מושכר, יש לשלם אגרת בית משפט בגובה של 729 ₪. אגרה זו היא תשלום עבור פתיחת ההליך המשפטי. בנוסף, יש לקחת בחשבון עלויות נוספות ומשתנות כמו מומחים, שליחויות, הדפסות, שכר טרחת עורך הדין וכ'ו.


שכר טרחת עורך דין בתביעה לפינוי מושכר

לפי כללי לשכת עורכי הדין, שכר הטרחה המינימלי המומלץ בתביעה לפינוי מושכר הוא 2% מערך הנכס כשהוא פנוי, אך לא פחות מ-5,957 ₪.


עלויות פינוי בפועל בהוצאה לפועל

ככל שהשוכר מסרב לפנות את הדירה מרצונו לאחר מתן פסק דין ותוך התקופה הנקובה בו, יש להתחיל בהליך פינוי בהוצאה לפועל. עלות הליך זה תלויה במורכבות הפינוי ובצרכים הנדרשים להשלמתו.


למה לבחור במשרדנו לייצג אתכם בפינוי השוכר?

משרדנו צבר ניסיון וידע רב בהליכי פינוי מושכר. אנו נוכל לסייע לכם בכל שלבי ההליך ולהבטיח שהוא יתנהל בצורה היעילה והמהירה ביותר. כמומחים ומנוסים בהתמודדות עם תביעות לפינוי מושכר ועם שוכרים בפרט, נוכל להדריך אתכם בכל שלבי התהליך, מראשיתו ועד לפינוי השוכר בפועל ותשלום מלוא זכויותיכם בהתאם להסכם השכירות. אנו נייצג אתכם במסירות, בנאמנות ובצורה הטובה ביותר בבית המשפט ובפני רשויות ההוצאה לפועל.

ולכן, אם אתם זקוקים לעזרה בהתמודדות עם השוכר או פינוי שוכר מדירה (או בכלל בכל סוגיה בתחום הנדל"ן), אני מזמין אתכם ליצור אתנו קשר בטלפון, בוואטסאפ או בדוא"ל.


סיכום

במאמר זה עברנו יחד על כל השלבים החשובים בהליך המהיר לפינוי שוכר מדירה. הבנו כי הליך פינוי מושכר מתמקד אך ורק בפינוי הדייר, מה שמבטיח הליך ממוקד ומהיר. הסברנו את השלבים המשפטיים השונים, כולל הגשת התביעה, המצאת המסמכים, והדיון בבית המשפט, ודנו גם בשלבים הסופיים של ביצוע פסק הדין ופינוי הדייר בפועל.

כעת אתם מצוידים במידע הנדרש כדי להתמודד עם שוכר שמסרב לפנות את הדירה, ולהשתמש בהליך המהיר לפינוי שוכר ככלי יעיל לפתרון הבעיה. זכרו כי אין לפנות את הדייר בכוח או לנקוט צעדים חד צדדיים כמו החלפת מנעולים - כל פעולה כזו עלולה להוביל לסנקציות משפטיות נגדכם. הדרך הנכונה היא לפנות לבית המשפט ולהסתייע ברשות האכיפה והגבייה כדי להבטיח שהפינוי יתבצע כחוק.

אם אתם נתקלים בקשיים עם השוכר שלכם וזקוקים לייעוץ משפטי מקצועי, אני כאן כדי לעזור. צרו קשר עוד היום ואעמוד לשירותכם בכל שלבי ההליך המשפטי, מהגשת התביעה ועד לפינוי הדייר בפועל. נוודא שהזכויות שלכם נשמרות ושאתם מקבלים את השירות המשפטי הטוב ביותר, כדי שתוכלו להחזיר את השליטה על הנכס שלכם בצורה מהירה וחוקית.



שוכר שמסרב לפנות את הדירה, עורך דין נדל"ן, תביעה לפינוי מושכר, שירות משפטי מקצועי להתמודדות עם דיריים



שאלות-תשובות נפוצות – פינוי שוכר ומושכר





מהו ההליך המהיר לפינוי שוכר מדירה בישראל?

ההליך המהיר לפינוי שוכר מדירה בישראל נועד להקל על בעלי דירות להתמודד עם שוכרים המסרבים לפנות את הדירה בתום תקופת השכירות או בעקבות הפרת חוזה השכירות. הליך זה מאפשר לבעלי דירות להגיש תביעה לפינוי שוכר בלבד, ללא תביעות נוספות כמו תביעות כספיות או פיצויים על נזקים שנגרמו לדירה.

ההליך המהיר לפינוי מושכר קבוע בתקנות סדר הדין האזרחי, והוא נמשך פרק זמן קצר יחסית (יכול להסתיים אפילו תוך 60 ימים ממועד הגשת התביעה, בניגוד לתביעה רגילה שיכולה להימשך מספר חודשים ואף שנים). במסגרת ההליך המהיר, השוכר אינו רשאי להגיש תביעה שכנגד או הודעה לצד שלישי, ובית המשפט דן אך ורק בנושא הפינוי, ולא בנזקים, חובות או תביעות כספיות.

מה ההבדל בין תביעה לפינוי מושכר בדיון מהיר לבין תביעה רגילה לפינוי?

כיצד מגישים תביעה לפינוי שוכר במסגרת דיון מהיר?

אילו מסמכים יש לצרף לתביעה לפינוי שוכר?

מהן העלויות הכרוכות בהליך לפינוי מושכר?

מהו שכר טרחה עורך דין בתביעה לפינוי מושכר?

מהן ההגבלות על השוכר במסגרת ההליך המהיר לפינוי מושכר?

מה עושים אם השוכר לא מפנה את הדירה למרות פסק הדין?

מהם השלבים לביצוע פסק דין לפינוי שוכר דרך ההוצאה לפועל?

מהן האפשרויות של בעל הדירה במקרה שהשוכר גרם נזק לדירה?

כיצד ניתן לתבוע חובות כספיים מהשוכר?

מהן הזכויות של השוכר בהליך לפינוי דירה?

כיצד ניתן להימנע ממצב שבו יש צורך לפנות שוכר מהדירה?

מהן האפשרויות המשפטיות של בעל הדירה במקרה שהשוכר אינו משלם שכר דירה?

מהם התנאים להגשת תביעה לפינוי שוכר במקרה של הפרת חוזה שכירות?

כיצד ניתן להגיש תביעה לפינוי שוכר במקביל למימוש ערבות?

מהן הדרישות החוקיות לפינוי שוכר במקרים דחופים?

כיצד ניתן להוכיח בבית המשפט שהשוכר מפר את חוזה השכירות?

מהי המשמעות המשפטית של אי-פינוי דייר על פי פסק דין?

כיצד ניתן להבטיח שהליך הפינוי ייעשה בצורה חוקית ומהירה?

מהן ההשלכות החוקיות של פינוי דייר בכוח ללא צו בית משפט?

כיצד יכול בעל הדירה להגן על עצמו מפני תביעות נגדיות של השוכר?

מה ניתן לעשות במקרה שהשוכר עוזב את הדירה ומשאיר חפצים מאחור?

מהי הדרך החוקית לפינוי דיירים במקרה של שימוש בלתי חוקי בדירה?

כיצד יכול בעל הדירה להתמודד עם טענות שקריות של השוכר בבית המשפט?

מהן האפשרויות המשפטיות במקרה של נזקים חמורים לדירה על ידי השוכר?

מהו התהליך לפינוי דייר מוגן ומה ההבדלים בין פינוי דייר רגיל לדייר מוגן?

האם ניתן לפנות בתביעה לפינוי מושכר במקרה של קיצור תקופת השכירות מצד הבעלים?


מהו ההליך המהיר לפינוי שוכר מדירה בישראל?

ההליך המהיר לפינוי שוכר מדירה בישראל נועד להקל על בעלי דירות להתמודד עם שוכרים המסרבים לפנות את הדירה בתום תקופת השכירות או בעקבות הפרת חוזה השכירות. הליך זה מאפשר לבעלי דירות להגיש תביעה לפינוי שוכר בלבד, ללא תביעות נוספות כמו תביעות כספיות או פיצויים על נזקים שנגרמו לדירה.

ההליך המהיר לפינוי מושכר קבוע בתקנות סדר הדין האזרחי, והוא נמשך פרק זמן קצר יחסית (יכול להסתיים אפילו תוך 60 ימים ממועד הגשת התביעה, בניגוד לתביעה רגילה שיכולה להימשך מספר חודשים ואף שנים). במסגרת ההליך המהיר, השוכר אינו רשאי להגיש תביעה שכנגד או הודעה לצד שלישי, ובית המשפט דן אך ורק בנושא הפינוי, ולא בנזקים, חובות או תביעות כספיות.

מה ההבדל בין תביעה לפינוי מושכר בדיון מהיר לבין תביעה רגילה לפינוי?

ההליך המהיר לפינוי שוכר מתמקד אך ורק בפינוי הדייר מהדירה, בעוד שתביעה רגילה לפינוי מאפשרת לבעל הדירה לכלול גם תביעות נוספות כמו תביעות כספיות, פיצויים על נזקים שנגרמו לדירה, ותשלום חשבונות שלא שולמו. עם זאת, תביעה רגילה יכולה להימשך זמן רב, בעוד שההליך המהיר לפינוי מושכר – כשמו כן הוא – הליך מהיר ויכול להסתיים תוך תקופה קצרה מאוד בקבלת פסק דין בדבר פינוי המושכר. בנוסף לכך, אין כל מניעה על המשכיר לתבוע את השוכר בתביעה כספית נפרדת.

בנוסף, במסגרת ההליך המהיר, השוכר אינו רשאי להגיש תביעה שכנגד או הודעה לצד שלישי, דבר המקל על בעל הדירה ומקצר את משך ההליך. לעומת זאת, בתביעה רגילה לפינוי, השוכר יכול להגיש תביעות נגדיות ולהסתייע בצדדים שלישיים, מה שעלול להאריך את משך ההליך ולסרבל אותו.

כיצד מגישים תביעה לפינוי שוכר במסגרת דיון מהיר?

כדי להגיש תביעה לפינוי שוכר במסגרת ההליך המהיר, יש לפנות לבית משפט השלום במחוז שבו נמצאת הדירה. יש להגיש כתב תביעה לפינוי מושכר, שבו יפרט התובע את טיעוניו ויצרף אליו מסמכים רלוונטיים.

במסגרת כתב התביעה יש לצרף תצהיר של התובע או של אדם אחר המכיר את העובדות הרלוונטיות, חוות דעת מומחה, אסמכתאות משפטיות, ומסמכים הנוגעים לעניין הנדון. על התובע לשלם אגרת בית המשפט בעת הגשת התביעה. 

מומלץ לפנות לעורך דין מומחה כדי שידריך וייצג אתכם בהליך.

אילו מסמכים יש לצרף לתביעה לפינוי שוכר?

בעת הגשת תביעה לפינוי שוכר במסגרת ההליך המהיר, יש לצרף את המסמכים הבאים:

  • העתק של מסמך מהותי וכל כתב אחר המשמש ביסוד הנטען בכתב הטענות (למשל, נסח טאבו וחוזה שכירות).

  • תצהיר של התובע לשם אימות העובדות שבכתב התביעה (יש נוסח תצהיר בתקנות שבו יש להשתמש).

  • חוות דעת מומחה, ככל שיש צורך להוכיח עניין שבמומחיות.

  • אסמכתאות משפטיות, אם ישנן.

  • רשימה של המסמכים הנוגעים לעניין הנדון, המצויים או שהיו מצויים ברשותו או בשליטתו של התובע ושאותרו על ידו לאחר חקירה ודרישה. אם המסמך מצוי ברשות התובע, יש לצרף העתק של המסמך לכתב התביעה; אם המסמך לא מצוי ברשות התובע, יש לפרט את הנסיבות הקשורות לכך.

מהן העלויות הכרוכות בהליך לפינוי מושכר?

נהוג להבחין בין העלויות הכרוכות בהליך המהיר לפינוי מושכר ועד לקבלת פסק דין לבין פינוי השוכר בפועל באמצעות רשות ההוצאה לפועל.

לעניין תביעה בהליך מהיר ועד לקבלת פסק דין, יש לקחת בחשבון אגרת בית משפט – בסך של 729 ₪ ועלויות נוספות ומשתנות כמו מומחים, שליחויות, הדפסות, שכר טרחת עורך הדין וכ'ו.

מהו שכר טרחה עורך דין בתביעה לפינוי מושכר?

עורך דין רשאי לדרוש כל סכום שהוא רואה לנכון, ואין סכום מינימאלי או מקסימאלי שנהוג לגבות.

עם זאת, כללי לשכת עורכי הדין ממליצים כי שכר הטרחה המינימלי המומלץ לתביעה להחזרת חזקה, לפינוי או לסילוק יד לגבי נכסי דלא ניידי הוא 2% מערך הנכס כשהוא פנוי ולא פחות מ-5,957 ₪. 

יש לציין כי לאחר קבלת פסק הדין, וככל שהשוכר לא יפנה את הדירה, יש לפנות להוצאה לפועל לצורך ביצוע פסק הדין, והליך זה בהוצאה לפועל כרוך באגרה ובעלויות נוספות המשתנות בהתאם לסוג הפעולות הדרושות.

מהן ההגבלות על השוכר במסגרת ההליך המהיר לפינוי מושכר?

במסגרת ההליך המהיר לפינוי שוכר, השוכר נתון למספר הגבלות ייחודיות שמטרתן לייעל את ההליך ולמנוע עיכובים מיותרים.

השוכר אינו רשאי להגיש תביעה שכנגד, כלומר תביעה נגד בעל הדירה במסגרת אותו הליך.

בנוסף, השוכר אינו רשאי להגיש הודעה לצד שלישי, הליך שמאפשר לנתבע "לגלגל" את האחריות אל אדם אחר. בית המשפט דן אך ורק בנושא הפינוי, ולא ניתן לברר במסגרתו תביעות אחרות כמו תביעות כספיות או פיצויים על נזקים שנגרמו לדירה או טענות השוכר להפרת הסכם מצד בעל הדירה.

כמו כן, בהליך המהיר על השוכר- הנתבע – להגיש כתב הגנה בזמן קצר מבדרך כלל: תוך 30 ימים מיום המצאת כתב התביעה.

מה עושים אם השוכר לא מפנה את הדירה למרות פסק הדין?

אם השוכר אינו מפנה את הדירה למרות פסק הדין שניתן נגדו, בעל הדירה נדרש לפנות אל רשות האכיפה והגבייה (הוצאה לפועל) כדי להבטיח את ביצוע פסק הדין.

חשוב לציין כי אם בפסק הדין נקבע מועד לפינוי, לא ניתן לפנות להוצאה לפועל לפני מועד זה.

אם לא נקבע מועד לפינוי, ניתן לפנות להוצאה לפועל רק לאחר שחלפו 15 יום ממועד מתן פסק הדין, במקרה שהשוכר היה נוכח בבית המשפט בעת מתן פסק הדין, או לאחר 15 יום מהמועד שבו הומצא פסק הדין לידי השוכר אם לא היה נוכח במועד מתן פסק הדין.

מהם השלבים לביצוע פסק דין לפינוי שוכר דרך ההוצאה לפועל?

כדי לבצע פסק דין לפינוי שוכר דרך ההוצאה לפועל, יש לפנות לרשות האכיפה והגבייה בבקשה מתאימה. תהליך זה מתחיל בהגשת הבקשה לביצוע פסק הדין לפינוי מושכר, ולאחר מכן מתבצעות הפעולות הבאות:

  1. קבלת הבקשה - רשות האכיפה והגבייה מקבלת את הבקשה ומתחילה לטפל בה.

  2. הודעה לשוכר - נשלחת הודעה לשוכר על כך שעליו לפנות את הדירה בהתאם לפסק הדין.

  3. פינוי בכוח - אם השוכר עדיין אינו מפנה את הדירה, רשות האכיפה והגבייה רשאית לפנות את השוכר בכוח, בסיוע המשטרה אם יש צורך בכך.

מהן האפשרויות של בעל הדירה במקרה שהשוכר גרם נזק לדירה?

במקרה שהשוכר גרם נזק לדירה, בעל הדירה יכול להגיש תביעה נפרדת לפיצויים בגין הנזקים שנגרמו. תביעה זו יכולה לכלול דרישות לתשלום עבור תיקון הנזקים, אובדן ערך הנכס, ותשלום חשבונות שלא שולמו על ידי השוכר.

בנוסף, בעל הדירה יכול לממש את הערובות שהופקדו בידיו על ידי השוכר, אם חוזה השכירות מאפשר זאת. זה כולל מימוש הפיקדון הכספי או כל ערבות אחרת שניתנה על ידי השוכר במסגרת חוזה השכירות.

כיצד ניתן לתבוע חובות כספיים מהשוכר?

בעל הדירה יכול להגיש תביעה נפרדת לתשלום חובות כספיים נגד השוכר במקרה של אי תשלום שכר דירה, חשבונות או כל חוב אחר שנצבר במהלך תקופת השכירות. התביעה תתנהל בבית המשפט בעל סמכות השיפוט המקומית והעניינית ויש לצרף לה את כל המסמכים הרלוונטיים להוכחת החוב. תביעה זו יכולה להיות מוגשת במקביל להליך המהיר לפינוי השוכר או לאחר סיומו.

מהן הזכויות של השוכר בהליך לפינוי דירה?

לשוכר יש מספר זכויות בהליך לפינוי דירה, כולל הזכות לקבלת הודעה על התביעה והזכות להגיש כתב הגנה. על השוכר להגיש את כתב ההגנה שלו תוך 30 ימים מהמועד שבו הומצא לו כתב התביעה.

במסגרת כתב ההגנה, השוכר רשאי להעלות טענות ולהציג ראיות התומכות בטענותיו. השוכר גם זכאי להיות מיוצג על ידי עורך דין ולהיות נוכח בדיון בבית המשפט. עם זאת, במסגרת ההליך המהיר לפינוי שוכר, השוכר מוגבל ואינו יכול להגיש תביעה שכנגד או הודעה לצד שלישי.

כיצד ניתן להימנע ממצב שבו יש צורך לפנות שוכר מהדירה?

כדי להימנע ממצב שבו יש צורך לפנות שוכר מהדירה, יש לבצע בדיקות קפדניות לפני החתימה על חוזה השכירות. מומלץ לבדוק את רקע השוכר, לקבל המלצות משוכרים קודמים ולבדוק את היסטוריית התשלומים שלו.

בנוסף, יש לנסח חוזה שכירות מפורט וברור הכולל סעיפים המגדירים את חובות וזכויות השוכר ובעל הדירה. יש לכלול סעיפים המגדירים את התנאים להפרת חוזה ואת הסנקציות האפשריות במקרה של הפרה. חוזה מפורט וברור יכול לסייע במניעת מחלוקות והוצאות מיותרות ולהבטיח שיתוף פעולה טוב בין הצדדים.

מהן האפשרויות המשפטיות של בעל הדירה במקרה שהשוכר אינו משלם שכר דירה?

במקרה שהשוכר אינו משלם שכר דירה, בעל הדירה יכול להגיש תביעה לפינוי שוכר ולדרוש את פינויו מהדירה. בנוסף, בעל הדירה יכול להגיש תביעה נפרדת לתשלום חובות כספיים שנצברו בשל אי תשלום שכר הדירה.

בעל הדירה גם יכול לממש את הערובות שהופקדו בידיו על ידי השוכר, אם חוזה השכירות מאפשר זאת. זה כולל מימוש הפיקדון הכספי או כל ערבות אחרת שניתנה על ידי השוכר במסגרת חוזה השכירות.

בכל מקרה, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי לפני נקיטה בצעדים.

מהם התנאים להגשת תביעה לפינוי שוכר במקרה של הפרת חוזה שכירות?

הגשת תביעה לפינוי שוכר במקרה של הפרת חוזה שכירות דורשת עמידה במספר תנאים:

  1. הפרת חוזה ברורה -  על התובע להוכיח שהשוכר הפר את חוזה השכירות באופן ברור. זה יכול לכלול אי תשלום שכר דירה, גרימת נזק לדירה, או הפרות אחרות של תנאי החוזה.

  2. הודעה מוקדמת -  על בעל הדירה להודיע לשוכר על ההפרה ולתת לו הזדמנות לתקן את ההפרה אם הדבר אפשרי.

  3. מסמכים תומכים - יש לצרף לכתב התביעה מסמכים התומכים בטענות התובע, כולל חוזה השכירות, תצהיר של התובע או של אדם אחר המכיר את העובדות הרלוונטיות, ומסמכים נוספים כמו חשבונות שלא שולמו או תמונות של נזקים.

כיצד ניתן להגיש תביעה לפינוי שוכר במקביל למימוש ערבות?

בעל הדירה רשאי להגיש תביעה לפינוי שוכר ובמקביל לממש את הערובות שהופקדו בידיו על ידי השוכר, אם חוזה השכירות מאפשר זאת. המימוש יכול לכלול את הפיקדון הכספי או כל ערבות אחרת שניתנה על ידי השוכר במסגרת חוזה השכירות.

כדי לממש את הערבות, יש לפנות לבנק או לגורם המחזיק בערבות עם הדרישה למימוש הערבות בהתאם לתנאי החוזה. במקביל, יש להגיש תביעה לפינוי השוכר לבית משפט השלום, ולצרף לכתב התביעה את כל המסמכים הרלוונטיים התומכים בטענות התובע.

מהן הדרישות החוקיות לפינוי שוכר במקרים דחופים?

במקרים דחופים, שבהם יש צורך בפינוי מיידי של השוכר, בעל הדירה יכול לפנות לבית המשפט בבקשה למתן צו פינוי זמני. צו זה ניתן במקרים שבהם השוכר מהווה סכנה לבעל הדירה או לדיירים אחרים, או כאשר ישנה הפרה חמורה של חוזה השכירות.

לצורך קבלת צו פינוי זמני, על התובע להוכיח את הדחיפות והסכנה, ולצרף לכתב התביעה מסמכים התומכים בטענותיו. בית המשפט ישקול את הבקשה ויחליט האם לתת את הצו המבוקש.

כיצד ניתן להוכיח בבית המשפט שהשוכר מפר את חוזה השכירות?

כדי להוכיח בבית המשפט שהשוכר מפר את חוזה השכירות, יש להגיש מסמכים וראיות התומכים בטענות התובע. ראיות אלו יכולות לכלול:

  1. נסח טאבו – המעיד שהתובע הוא בעל הזכות הקניינית בדירה.

  2. חוזה השכירות - המסמך המרכזי שמגדיר את התנאים וההתחייבויות של השוכר ובעל הדירה.

  3. חשבונות שלא שולמו - אם הטענה היא אי תשלום שכר דירה או חשבונות, יש להגיש ראיות לכך, כמו קבלות שלא שולמו או הודעות חוב.

  4. תמונות של נזקים - אם הטענה היא גרימת נזק לדירה, יש לצרף תמונות או חוות דעת מומחה המוכיחות את הנזק.

  5. תצהיר של התובע - תצהיר מפורט של התובע או של אדם אחר המכיר את העובדות הרלוונטיות.

מהי המשמעות המשפטית של אי-פינוי דייר על פי פסק דין?

אם השוכר אינו מפנה את הדירה בהתאם לפסק הדין שניתן נגדו, המשמעות המשפטית היא שהשוכר מפר את פסק הדין, וזה יכול להוביל להליכי הוצאה לפועל נגדו.

בעל הדירה יכול לפנות לרשות האכיפה והגבייה (הוצאה לפועל) ולבקש את ביצוע פסק הדין. במסגרת הליך זה, רשות ההוצאה לפועל רשאית לפנות את השוכר בכוח, בסיוע המשטרה אם יש צורך בכך. אי-פינוי הדייר על פי פסק דין יכול להוביל גם לסנקציות נוספות נגד השוכר, כולל קנסות או מאסר במקרה של הפרה חוזרת ונשנית של הוראות בית המשפט.

כיצד ניתן להבטיח שהליך הפינוי ייעשה בצורה חוקית ומהירה?

כדי להבטיח שהליך הפינוי ייעשה בצורה חוקית ומהירה, יש לפעול לפי הנהלים, התקנות והחוקים הקבועים. יש להגיש תביעה לפינוי שוכר לבית משפט השלום ולהגיש את כל המסמכים הרלוונטיים התומכים בטענות התביעה.

לאחר קבלת פסק הדין, יש לפנות לרשות האכיפה והגבייה (הוצאה לפועל) לצורך ביצוע פסק הדין. חשוב לפעול בהתאם להוראות בית המשפט ולשמור על כל ההליכים החוקיים הנדרשים.

מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה בתחום כדי להבטיח שההליך יתנהל בצורה נכונה ויעילה.

מהן ההשלכות החוקיות של פינוי דייר בכוח ללא צו בית משפט?

פינוי דייר בכוח ללא צו בית משפט הוא פעולה לא חוקית שיכולה להוביל לסנקציות חמורות נגד בעל הדירה. החוק אוסר על בעלי דירות לנקוט בצעדים חד צדדיים כמו החלפת מנעולים, ניתוק שירותים או כל פעולה אחרת המכוונת להוציא את השוכר מהדירה בכוח.

בעל דירה הנוקט בפעולות אלו עלול להיתבע על ידי השוכר בגין הפרת זכויות, ולשאת בסנקציות כמו קנסות או פיצויים לשוכר ולעיתים אף סנקציות פליליות. בנוסף, פעולות אלו עלולות להשפיע לרעה על הליכי הפינוי החוקיים.

כיצד יכול בעל הדירה להגן על עצמו מפני תביעות נגדיות של השוכר?

כדי להגן על עצמו מפני תביעות נגדיות של השוכר, בעל הדירה צריך לפעול לפי הוראות הדין. יש להגיש תביעה לפינוי שוכר בצורה מסודרת ולצרף את כל המסמכים הרלוונטיים התומכים בטענות התובע.

בנוסף, יש להימנע מנקיטת צעדים חד צדדיים או בלתי חוקיים נגד השוכר, כמו החלפת מנעולים או ניתוק שירותים.

מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה בתחום הפינוי כדי להבטיח שההליך יתנהל בצורה נכונה ויעילה. עורך הדין יכול לסייע בניסוח כתב התביעה, בהגשת המסמכים הנדרשים ובהתמודדות עם טענות השוכר בבית המשפט.

מה ניתן לעשות במקרה שהשוכר עוזב את הדירה ומשאיר חפצים מאחור?

במקרה שהשוכר עוזב את הדירה ומשאיר חפצים מאחור, בעל הדירה צריך לפעול בהתאם לחוק ולהימנע מהשלכת החפצים. יש לשלוח לשוכר הודעה בכתב המודיעה לו על החפצים שנותרו ומבקשת ממנו לאסוף אותם תוך זמן מסוים.

אם השוכר לא אוסף את החפצים תוך הזמן שנקבע, והסכם השכירות לא נותן לסיטואציה זאת מענה ראוי – על בעל הדירה יכול לפנות לבית המשפט ולבקש אישור למכור או להשליך את החפצים.

מהי הדרך החוקית לפינוי דיירים במקרה של שימוש בלתי חוקי בדירה?

במקרה של שימוש בלתי חוקי בדירה, כמו השכרה לשימוש מסחרי ללא אישור או שימוש בדירה לפעילות פלילית, בעל הדירה יכול להגיש תביעה לפינוי דייר על בסיס הפרה יסודית של חוזה השכירות ושימוש בלתי חוקי בנכס.

יש להגיש את התביעה לבית משפט השלום ולצרף את כל המסמכים הרלוונטיים התומכים בטענות התובע, כולל חוזה השכירות, תצהיר של התובע או של אדם אחר המכיר את העובדות הרלוונטיות, ומסמכים נוספים המוכיחים את השימוש הבלתי חוקי בנכס.

בית המשפט ישקול את התביעה ויחליט האם להורות על פינוי הדייר. במקרים חמורים, ניתן גם לפנות לרשויות החוק ולדווח על הפעילות הבלתי חוקית לצורך נקיטת צעדים נוספים.

כיצד יכול בעל הדירה להתמודד עם טענות שקריות של השוכר בבית המשפט?

כדי להתמודד עם טענות שקריות של השוכר בבית המשפט, בעל הדירה צריך להגיש מסמכים וראיות התומכים בטענותיו ויכולים להפריך את הטענות השקריות של השוכר. ראיות אלו יכולות לכלול חוזה השכירות, חשבונות שלא שולמו, תמונות של נזקים, ותצהיר של התובע או של אדם אחר המכיר את העובדות הרלוונטיות.

בנוסף, מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה בתחום כדי להבטיח שההליך יתנהל בצורה נכונה ויעילה. עורך הדין יכול לסייע בניסוח כתב התביעה, בהגשת המסמכים הנדרשים ובהתמודדות עם טענות השוכר בבית המשפט.

חשוב לשמור על כל המסמכים והראיות הקשורים לחוזה השכירות ולמעקב אחר התנהלות השוכר, כדי להיות מוכנים להתמודד עם כל טענה שקרית שתעלה בבית המשפט.

מהן האפשרויות המשפטיות במקרה של נזקים חמורים לדירה על ידי השוכר?

במקרה של נזקים חמורים לדירה על ידי השוכר, בעל הדירה יכול להגיש תביעה לפיצויים בגין הנזקים שנגרמו. יש להגיש את התביעה לבית משפט השלום ולצרף את כל המסמכים הרלוונטיים התומכים בטענות התובע, כולל חוזה השכירות, תמונות של הנזקים, חוות דעת מומחה, ותצהיר של התובע או של אדם אחר המכיר את העובדות הרלוונטיות.

בנוסף, בעל הדירה יכול לדרוש את פינוי השוכר מהדירה אם הנזקים החמורים מהווים הפרה של חוזה השכירות. יש להגיש תביעה לפינוי השוכר ולצרף את כל המסמכים הרלוונטיים התומכים בטענות התובע.

מהו התהליך לפינוי דייר מוגן ומה ההבדלים בין פינוי דייר רגיל לדייר מוגן?

פינוי דייר מוגן הוא תהליך משפטי מורכב יותר מאשר פינוי דייר רגיל, והוא כפוף להגבלות ודרישות חוקיות מיוחדות. דייר מוגן הוא דייר שיש לו זכויות מיוחדות לפי חוק הגנת הדייר, והפינוי שלו דורש עמידה בתנאים מסוימים הקבועים בחוק.

תביעה לפינוי מושכר לא חלה על שוכר שהוא דייר מוגן.

האם ניתן לפנות בתביעה לפינוי מושכר במקרה של קיצור תקופת השכירות מצד הבעלים?

ככל שלבעלים הזכות לקצר את תקופת השכירות קודם סיומה, אין כל מניעה לפנות לבית המשפט כדי שיוציא תחת ידו פסק-דין שיורה לשוכר לפנות את המושכר, ובמידת הצורך לממשו בהוצאה לפועל.

במסגרת תפ"מ (שלום י-ם) 28549-01-22 נג'אר נ' גולאני (נבו 22.3.2022), קבע בית המשפט כך:

"מסעיף 8 להסכם עולה כי הצדדים נתנו דעתם לאפשרות, כי תקופת השכירות תקוצר על ידם בהודעה מראש לפחות 60 יום. ההלכה הפסוקה קובעת, כי מקום בו לשון החוזה ברורה, חזקה שמשקפת את אומד דעת הצדדים ויש להעניק לה משקל מכריע בפרשנותו ולתת לחוזה את המשמעות הפשוטה והברורה העולה מלשונו (שלו, מיהם שליטי החוזה (דיון נוסף בהלכת אפרופים), ספר מישאל חשין 645, 665, ע"א 7379/06 ג.מ.ח.ל חברה לבניה 1992 בע"מ נ' טהוליאן מיום 10.9.2009). כשלשון החוזה מצביעה בבירור על כוונת הצדדים, אין צורך והצדקה לפנות למקורות חיצוניים שכן, החזקה היא שלשון ברורה ומפורשת משקפת את כוונת הצדדים ( ע"א 3196/01 פינץ בע"מ נ' מנהל המכס והמע"מ פ"ד נח (2) 682). "אין זה תפקידו של בית המשפט ליצור עבור הצדדים חוזה סביר יותר מזה שהם יצרו לעצמם. הבחינה האובייקטיבית תעשה רק כאשר איתור כוונתם המשותפת הסובייקטיבית של הצדדים אינו אפשרי" (דנ"א 2045/05 ארגון מגדלי ירקות אגודה חקלאית שיתופית בע"מ נ' מדינת ישראל מיום 11.5.2006).  

במקרה בו לשון החוזה ברורה, חזקה שמשקפת את אומד דעת הצדדים ויש ליתן לחוזה את המשמעות הפשוטה והברורה העולה מלשונו. בענייננו, לשון סעיף 8 להסכם השכירות ברורה, מפורשת ונהירה. חזקה על הצדדים, כי ההסכם משקף את שהוסכם ביניהם ומחובת הצדדים לקיים את ההסכם, אף אם התוצאה מרחיקת לכת מבחינת צד.   מכוח עקרון חופש החוזים, יש לכבד את ההסכמות אליהן הגיעו הצדדים, ואין הצדקה לשנות או לגרוע מהן, אף אם בדיעבד, הן אינן תואמות אינטרסים של אחד הצדדים.

נוסח סעיף 8 להסכם אינו מגביל לתנאי מסוים וניתן להפעילו מכל סיבה שהיא וללא צורך לנמק את החלטת הצד בהפעלתו. הנתבע היה מודע לנוסחו הגורף של סעיף 8 ולזכות התובע להודיע על סיום השכירות  ונגזר מכך פינוי מוקדם מכל סיבה שהיא, משיקוליו, והחליט לתת הסכמתו לכך.  

אין להתעלם ממשמעות פינוי הנתבע מהנכס קודם לסיום תקופת השכירות. יחד עם זאת, משנתן הנתבע הסכמתו לקיצור תקופת השכירות בהודעה מראש, שלכל המאוחר ניתנה בהגשת תביעה זו, הרי שמחויב שלא למנוע מהתובע לממש את זכותו המעוגנת בהסכם. עמידה על זכות חוזית, איננה נעדרת תום לב, גם לו היתה ההגינות מחייבת כי לא ייעשה שימוש בזכות זו שהינה רחבה במיוחד מתוך גחמה סתמית וללא טעם של ממש."










אין באמור לעיל כדי להוות יעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית. הכתוב לעיל מהווה תיאור כללי בלבד ובלתי מחייב. בכל מקרה יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין.

כל הזכויות שמורות - מאור רומנו, משרד עורכי דין.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page